Илиев: Нека другите първо погледнат себе си, а след това Лудогорец

Бившият старши треньор на Черно море, Берое, Левски и Локомотив (Пловдив) Илиан Илиев призова водещите клубове в България да погледнат първо себе си, а след това победителя в последните пет издания на “А” група Лудогорец. Участникът на Световното първенство във Франция през 1998 година е на мнение, че всеки един отбор, който има желание да се бори за челните позиции в класирането, трябва да изгради свой собствен стил на игра

и непрекъснато да се стреми да се развива. Специалистът, чиято одисея в Казахстан е на път да приключи още преди да е започнала след проблемите, които срещна Алтай, не съжалява, че е приел да се завърне в България и да води пловдивското Юве след престоя си начело на анголския Интерклуб.

“Не съжалявам, че се завърнах в България, напротив. В Ангола променихме доста мисленето си за футбола с Петър Костадинов. Видяхте, че за 13 кръга начело на Локомотив стопихме близо 17 точки разлика със Славия и играхме като равен с равен с Лудогорец и Левски. Радвам се, че имах възможността да работя на “Лаута”, където хората винаги са се стремили към красивия футбол. Попаднах на точното място за мен, но просто в последните месеци бях в ситуация, в която може да попадне всеки един треньор. Няма какво да се крия зад оставки, зад ръководство или нещо друго. Просто реших и си тръгнах. Когато видях, че се е скъсала някъде нишката между мен и футболистите, най-нормалното бе да си тръгна аз, а не да гоня 7-8 футболисти само и само за да спася себе си”, призна Илиев пред Sportal.bg.
Локомотив Пд – Левски 1:1+117
Спечелилият Купата на България през 2010 година начело на Берое специалист не крие желанието си един ден да има възможността да работи в любимата си Португалия. Юношата на Черно море обаче е реалист и е наясно, че това много трудно би се случило предвид факта, че федерацията и клубовете в страната залагат изцяло на местни треньори. “Може и да е имало запитвания, но много трудно българин ще започне работа там, въпреки че мен например ме познават добре, бил съм в голям тим като Бенфика, след това играх дълго време и в сериозен отбор като Маритимо. Там, често се шегуваме, когато на отбор от първа или втора дивизия му трябва треньор, взима някого от четвърта и казва, че е “Новия Моуриньо”. В Португалия имат и много силен треньорски синдикат, който се грижи изключително много за специалистите дори когато са без работа. Привързан съм към страната, децата ми са родени там, но наистина трудно бих заработил там”, откровен е носителят на Купата на Португалия за 1996 година с Бенфика.
Ботев (Пд) – Локомотив (Пд) 1:1+73
Илиан Илиев похвали шампионите от Лудогорец и заяви, че в два от бившите му отбори – Берое и Левски, трябва да бъдат по-търпеливи спрямо треньорите, ако наистина искат да постигнат някакви успехи в дългосрочен план. “Няма да се различавам много от другите, като кажа, че Лудогорец изгради клуб, който работи изцяло за успехите на отбора. В Разград надграждат с всяка следващата година. Взеха си поуки след фиаското срещу Милсами. Винаги, когато усетят някаква слабост, се стремят да я изчистят. Конкурентите им пък не бива да гледат толкова Лудогорец – дали е на 5 или 7 точки, къде може да допусне загуба и пр., а да изградят свой собствен стил на игра. Конкретно под Аязмото и на “Герена” трябва да бъдат по-търпеливи спрямо треньорите и да изградят свой собствен стил на игра”, допълни още българският наставник.