България с повече от 30 боксьори на „Странджа“, Благой Найденов излиза на ринга

България ще бъде представена с отбор от над 30 души в 15-те категории при мъжете и жените в 68-ото издание на международния боксов турнир „Странджа“. През 2017-а надпреварата ще се проведе от 21 до 26 февруари в столичната зала „София“. До момента заявки са подали състезатели от 35 държави – 210 мъже и 72 жени.

Сред участниците има представители на боксови сили като САЩ, Русия, Китай, Англия, както и боксьори от Азербайдждан, Тайланд, Сингапур, Мавриций и др. На ринга в София ще се появят олимпийски, световни и европейски медалисти в различните категории.
Пресконференция на БФ бокс преди боксов турнир „Странджа“+26

„Интересът е огромен. Имаме заявки от 35 страни, сред които най-големите боксови школи от САЩ, Русия, Китай, Англия, Азербайджан, Тайланд и други. Поради тази причина решихме да увеличим от 5 на 6 дните на турнира. Във всички категории има участници от Олимиадата в Рио де Жанейро, а почти във всички има медалисти от олимпийски игри и световни първенства. Турнирът ще бъде сертификационен курс за съдиите за максималните 3 звезди. Носителят на купа „Странджа“ ще бъде определен от супервайзорът, който е от Румъния“, обясни генералният секректар на БФБокс Светослав Сапунджиев.
Пресконференция по Бокс+5

Любопитната новина в българския щаб е включването в отбора на олимпийския шампион за младежи от Игрите в Нанджин през 2014-а Благой Найденов, който ще боксира в категория до 81 кг. Найденов направи неуспешен опит да премине в професионалния бокс, но получи нов шанс за изява в националния отбор, след като получи повиквателна за лагерите на „Дианабад“ и Белмекен по-рано през годината.

Пресконференция на БФ бокс преди боксов турнир „Странджа“+26
+26
„Той е спортист с големи резултати, има и талант. В момента разработваме техника, за да се справим с малките недостатъци в играта му. Чувства се много добре на тренировките. Надяваме се на „Странджа“ да покаже най-новите неща, които е научил. Той ще е главният дебютант в отбора“, каза националният треньор Жоел Солер Арате.
Пресконференция на БФ бокс преди боксов турнир „Странджа“+26

В отбора за „Странджа“ са носителите на купите за миналата година Даниел Асенов (52 кг) и Станимира Петрова (54 кг), европейската шампионка и бронзова медалистка от Световното първенство през миналата година Деница Елисеева, която ще се качи от 57 на 60 кг, Петър Белберов (+91) и др.