Надал най-малко проверяван за допинг от „Голямата четворка“ през 2016 година

Рафаел Надал е най-малко проверяваният за допинг тенисист от т.нар. „Голяма четворка“ в този спорт. С това определение най-често се визира квартетът Надал – Роджър Федерер – Новак Джокович – Анди Мъри, макар първите двама през последните 3-4 години да бележат известно отстъпление.

Надал и Федерер обаче напомниха за величието си по време на Откритото първенство на Австралия през януари, когато изиграха незабравим и романтичен финал, а швейцарският ас спечели безпрецедентната 18-а титла от Големия шлем.

И Надал, и Федерер страдаха от различни контузии през 2016 година, като Роджър дори отсъстваше около шест месеца, преди да блесне в Мелбърн.

Матадора е бил по-щаден от „допинг ченгетата“, защото е бил проверяван между един и два пъти по време на турнирите през 2016 година, както и общо седем пъти в дните без тенис събития.
Федерер, от друга страна, е давал между четири и шест теста по време на състезания и също седем проби в „почивните дни“.

Анди Мъри и Новак Джокович са сред 28-ината професионалисти, които са давали седем и повече допинг-теста по време на турнири и в „извънработно време“.

Официалният сайт на Международната тенис федерация разпространи данните и обобщи, че през 2016-а са проведени 4 899 проби общо, което е с 466 повече от 2015 година.