Катя Дафовска: Такива резултати не се постигат всеки ден

Президентът на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска изрази надежда, че биатлонистите ни ще продължат със силното си представяне на Световното първенство в Хохфилцен. Най-голямо впечатление до момента прави Красимир Анев, който завърши шести в спринта, а след това зае седмо място в преследването.

„Разбира се, че сме щастливи. Не всеки ден се постигат такива резултати на Световно първенство. Той беше на крачка от медалите. Надявам се, че биатлонистите ни ще успеят в следващите стартове да постигнат добри резултати. Целият сезон за мъжете върви много добре“, каза Дафовска, която се включи по телефона в „Арена спорт“.
Пресконференция на Пампорово АД преди началото на сезона+15

Олимпийската шампионка от Нагано 1998 коментира и състоянието на Владимир Илиев, на когото му се насъбраха доста стартове.

„Доста стартове се събраха, защото се наложи да участват на Европейското първенство. Все по-трудно става възстановяването, защото нямат много време. Сега имат три дни за почивка до дългата дистанция. Надявам се, че ще са им достатъчни, за да бъдат на ниво.“

Дафовска призна, че има известно разочарование у Антон Синапов.

„Има малко разочарование, защото направи страхотен резултат в спринта – 11-о място. Всички се надявахме, че ще тръгне добре и в преследването, но за съжаление още на първата обиколка направи една грешка в един завой. Хубавото е, че е здрав и няма никакви проблеми.“

Президентът на БФБиатлон заяви, че тимът ни стои настрани от конфликта между Фуркад и руските биатлонисти, в частност Антон Шипулин.

„Ние сме по-настрани от цялата тази ситуация. Мисля, че най-голямата загуба беше за тях двамата. Както коментира Оле Ейнар Бьорндален, ако те не се бяха гонили цяла обиколка и не си бяха правили разни номера, може би можеха да се борят и за първото място. Но вече направиха едно сдобряване, което успокои двата лагера. Когато има напрежение, никой не печели. Винаги има губещи – в случая бяха и двете страни.“

Екатерина Дафовска е щастлива от успеха на Даря Домрачова, която взе сребро в преследването при жените само 4 месеца след като стана майка.

„Много се радвам. Даже й виках по пистата. Тя също ме поздрави за добрите ни резултати при мъжете“, завърши Дафовска.