Какво представлява Лигата на нациите на УЕФА?

Вероятно вече всички са чували за идеята на европейската футболна централа да замени приятелските срещи между националните отбори с турнир, наречен „Лига на нациите на УЕФА“. Какво обаче представлява този формат и какво би донесъл на нашия национален отбор? Надпреварата стартира през следващата година, а нейната кулминация ще бъде през лятото на 2019-а, когато финална четворка ще определи шампиона на Лигата на Нациите.

Целта е да се намали броят на безсмислените приятелски мачове и да се засили интересът към международния футбол.

Организаторите ще използват ранкинг системата на УЕФА, за да разпредели всичките 55 тима в четири лиги (A,B,C и D). В Лига А ще попаднат отборите с най-висок рейтинг, а в D – с най-нисък. Ще се използва коефициента от ноември 2017 година, когато приключва квалификационната кампания за Мондиал 2018. Всяка лига ще бъде разделена на по-малки групи, съставени от три или четири отбора, които ще играят по системата всеки срещу всеки. В края на всеки цикъл (две години) четири тима ще печелят промоция за по-горна дивизия, а други четири ще изпадат в по-долната лига.

Победителите от четирите групи в Лига А ще се класират за финалната четворка. Те ще играят помежду си полуфинали, които ще определят финалистите. Тези срещи са предвидени да се изиграят през юни 2019 година. Победителят във финала ще бъде определен за шампион на Лигата на нациите.

Надпреварата освен това ще даде шанс на още четири отбора да спечелят квоти за Евро 2020. Победителите от всяка група на всяка лига ще играят плейофи (полуфинали и финали), които ще определят кой ще спечели дадената квота, предвидена за съответната лига. Ако победителите в дадена група вече са се класирали за Евро 2020 посредством евроквалификациите, то право на участие в плейофите ще има следващият най-добре класиран тим. Ще се оформят четири плейофни групи, като всяка от тях ще излъчи свой победител. Сблъсъците в тези плейофни групи ще се изиграят през март 2020.

Мачовете в самите групи пък ще се състоят през септември, октомври и ноември 2018-а.

Квотите за Евро 2020 се разпределят по следния начин: първият и вторият от всяка от десетте стандартни квалификационни групи се класират за финалите. Останалите четири места отиват именно за отборите, класирали се през плейофите на Лигата на нациите.