Десетата титла на Роси „не е от особено значение за Yamaha“

Спечелвайки седем титли в кралския клас, една при 125-кубиковите машини и една при 250-кубиковите, Роси е само на един от трофей от пълната десятка. Италианецът финишира опасно близо до шампионите в последните три сезона, което бе причина всички, следящи MotoGP, да повярват, че той може да получи признанието „световен шампион“ още един път.

Това обаче не е от толкова голямо значение за Yamaha според Рамон Форсада, шеф на екипа на новия съотборник на Доктора – Маверик Винялес. Форсада има дълъг опит в японския отбор след деветте си години работа заедно с Хорхе Лоренсо.

„Японците искат да печелят, те да бъдат номер 1, а най-големият им враг е Honda. Основната цел е те да бъдат победени, а кой пилот на Yamaha ще бъде на върха е от второстепенно значение. Със сигурност маркетинговият отдел е заинтересован от това, но само той. За ръководството няма значение дали шампион ще бъде пилот от сателитния им отбор, Маверик или Валентино. Те искат шампион с мотор на Yamaha и десетата титла на Роси не е фактор за тях“, заяви Форсада дни преди втория за 2017 година предсезонен тест в Австралия.

„Със сигурност, ако Валентино спечели десетата титла, ще бъде страхотно за шампионата и спорта като цяло. Ще бъде огромно постижение, което може да дойде цели осем години след последната му титла и ще ни накара да се гордеем“, допълни Форсада.