Григор Димитров се бори доблестно, но отстъпи пред майсторството на Фелисиано Лопес

Григор Димитров се бори доблестно, но отстъпи пред майсторството на Фелисиано Лопес във вълнуващ и драматичен полуфинален сблъсък на тенис турнира от сериите АТР500 в „Куинс клъб“, Лондон. Хасковлията преклони глава пред 35-годишния си противник с 5:7, 6:3, 2:6, като двубоят бе спиран за около час поради дъждовното време в английската столица.

Григор бе победил именно Лопес във финала в „Куинс“ през 2014 година в друг зрелищен техен сблъсък, а сега бе пробит само два пъти в първия и третия сет, но това се оказа достатъчно срещу безупречно сервиращия (и изпълняващ ретур) испанец. Димитров нанесе първия брейк на 35-годишния си опонент в турнира изобщо, за да спечели втория сет, но в третия трябваше да спасява цели шест възможности за пробив, преди впоследствие да се пропука фатално.

Така Лопес за втори пореден път е на финал на трева тази година, след като игра за титлата в Щутгарт преди седмица и отстъпи в три сета на Люка Пуй, а сега в „Куинс“ ще спори за отличието срещу Марин Чилич.

Григор Димитров не игра никак зле в Лондон, като просто бе надигран от по-опитния си противник (единственият му наистина слаб компонент бяха агресивните бекхенди, чрез които направи само един уинър, но огромен брой грешки) и за съжаление не можа да се завърне в топ 10 на световната ранглиста, като от понеделник ще изостава само с миниатюрните 5 точки от Жо-Вилфред Цонга.

Първи сет

1:0 – Още с второто си изпълнение на сервис Григор записа ас, но пък иначе направи три грешки в близост до основната линия и изпадна в неудобно положение още в самото начало на мача при 15-40. С два отлични сервиса (и нов ас) обаче Димитров стигна до дюс и впоследствие спечели подаването си без напрежение с трети ас.

1:1 – Лопес сервираше по-скоро с точност и въртеливо движение, отколкото със сила, но въпреки че Григор се впускаше в разигравания и целеше бекхенда на съперника си, не можа да го постави в неудобна ситуация.

2:1 – Хасковлията отново вкарваше първия си сервис, но ретурите на Лопес му вършеха отлична работа и той пак поведе с 0-30. Също както в първия гейм обаче Димитров се мобилизира в точния момент и този път обърна дори без да се стигне до дюс.

2:2 – Въпреки успеваемостта на първи сервис, която отново бе сред положителните черти на българина, той не можеше да затрудни достатъчно Лопес при посрещане и отново допусна бързо изравняване. Също така испанецът заложи на сервис-воле и отново спечели по този начин безапелационно последната точка в гейма.

3:2 – Григор бе доста по-убедителен в третия си сервис-гейм и не загуби дори точка.

3:3 – Лопес обаче бе не по-малко безкомпромисен при своите подавания и отново тактиката му с по-чести излизания на мрежата проработи в негова полза.
Веднага след приключването на шестия гейм обаче заваля дъжд и персоналът на корта веднага излезе, за да прибере мрежата. За щастие, не се стигна до по-сериозен валеж и нямаше нужда тревата да бъде покрита, което направи паузата от около само десетина минути.

4:3 – Oчевидно прекъсването не бе повлияло негативно на Димитров, защото той отново бе безмилостен от първи сервис и отново не загуби нито една точка.

4:4 – Лопес обаче също бе не по-малко безмилостен и продължи тенденцията двамата бързо да си разменят успешни сервис-геймове.
5:4 – Григор не трепна отново, макар този път два подсечени бекхенда на испанеца да му създадоха известни неприятности, но без да се стига до напрегнати моменти.

5:5 – Лопес не показа с нищо, че се притеснява от факта, че трябваше да сервира за оставането си в сета и бързо-бързо си осигури изравняването.

5:6 – Испанецът дори пробваше да излиза на мрежата след ретур, за да притеснява Григор, а той на два пъти пресили форхенда от основната линия и сам допринесе за неприятностите си при 40-40. За съжаление, този път се стигна и до точка за пробив, а поредният апроуч на Лопес вкара хасковлията в неприятности и след негова грешка от бекхенд брейкът стана факт.

5:7 – Григор дори не спечели точка в оказалия се последен 12-и гейм и бе изправен отново пред задачата да прави обрат, както беше на осминафиналите срещу Жулиен Бенето.
Втори сет

1:0 – Димитров направи най-доброто възможно нещо в създалата се ситуация и спечели подаването си без проблеми и без забавяне.

1:1 – Лопес обаче продължаваше да е безкомпромисен от начален удар – в турнира до момента той само два пъти в един гейм срещу Стан Вавринка трябваше да отразява брейк-пойнт.

2:1 – Българинът направи две непредизвикани грешки от бекхенд и се озова в коварно положение при 0-30, но намери рецептата за излизане от положението, като направи осмия си ас. Лопес обаче направи изумителен ретур от бекхенд и си осигури възможност за пробив, но пък след това бе надвит в разиграване и се стигна до дюс. Стабилни сервиси измъкнаха Димитров от опасността и той отново поведе.

2:2 – За първи път в мача Григор спечели две точки при посрещане на сервис на Лопес, като стигна до 15-30 с дълбок форхенд-уинър. Двойна грешка на испанеца (който не вкарваше изобщо първото си подаване) пък доведе до възможност за пробив за Димитров, като впоследствие двамата направиха някои от най-качествените разигравания в мача. Форхенд в аут на Лопес осигури още един брейк-пойнт на българина, но той отново не можа да се възползва, като след това испанецът наниза два аса и си взе подаването.

3:2 – Григор не индикира, че е твърде разочарован от пропуснатите възможности и спечели сервис-гейма си на нула.
3:3 – След 50-минутна пауза двамата най-накрая подновиха, а въртеливите сервиси на Лопес отново останаха загатка за Григор и той не можа да осигури интрига в гейма.

4:3 – Почивката също се бе отразила добре на Димитров, който изобщо не загуби точка при своето подаване и отново поне на пръв поглед пое инициативата.

5:3 – Испанецът показа някакви колебания в следващия си сервис-гейм, като с две грешки осигури на Григор преднина при 15-30, но веднага компенсира със скритото си оръжие – началния удар. Два поредни аса свършиха работа на Лопес за 40-30, после Димитров имаше шанс да атакува втория сервис на противника и се стигна до дюс след нова непредизвикана грешка на 35-годишния левичар. Перфектен техничен ретур със скъсен ъгъл донесе точка за пробив на Григор, но той не се възползва от него заради закъсняла реакция при втори сервис в тялото му. Фамозен минаващ удар обаче осигури нов брейк-бол за хасковлията, който също така за първи път в мача преодоля по такъв начин излезлия на мрежата Лопес. Форхенд в мрежата на испанеца и силен вик „Come on“ на Григор – пробивът е факт и той е първи при сервис на испанеца в турнира изобщо.
6:3 – Безкомпромисен от начален удар Димитров не даде точка на съперника и изравни резултата в сетовете!

Трети сет

0:1 – За първи път Лопес сервираше първи в сет и за разлика от последния си сервис-гейм, този път не допусна драматични моменти.

1:1 – Самочувствието на Григор явно се повиши след направения пробив малко по-рано и дори вкара в разиграванията технични къси топки, с които по елегантен начин възстанови бързо равенството.

1:2 – За разлика от предишни геймове, този път Григор целеше повече форхенда на съперника си, като много умело го изчакваше да сбърка с използване на повече слайс. Първият сервис на испанеца рядко влизаше, а грешките му се увеличиха, като Григор се подразни, когато изпусна възможност да си заслужи брейк-бол и отстъпи в гейма.

2:2 – Григор сам се постави в неудобно положение с две неочаквани грешки за 0-30, а Лопес имаше и късмет с уцелването на линиите. Атакуващ бекхенд в мрежата на Димитров доведе до две точки за пробив в актива на испанеца, но страхотни два сервиса ги отразиха. Един от редките уинъри на Лопес обаче пак му осигуриха шанс за брейк, само че Григор пак бе непробиваем с чудесно изградено контрапие. Отново бекхенд в мрежата на хасковлията стана причина за точка за пробив и отново тя бе отразена с мъдра игра от основната линия на кандидата за топ 10 на ранглистата. Григор обаче повтори упражнението с неточно изпълнение на обратния си удар, но отрази и петия брейк-бол, и то само за да подари на Лопес шеста възможност по абсолютно идентичен начин. Димитров отново се справи и после с два отлични сервиса най-накрая спечели 9-минутния гейм!

2:3 – Григор имаше възможност да атакува втория сервис на Лопес, но бекхендът му продължаваше да бъде крайно неефективен и на моменти дори не стигаше до мрежата.

2:4 – Димитров изведнъж отново започна да изглежда като по-нестабилния на корта, след като нови две непредизвикани грешки го изправиха в коварното положение да изостава с 0-30. Милиметър го избави от отразяване на троен брейк-бол, когато форхенд-уинърът му едвам закачи основната линия, но вече бекхенд в аут осигури на Лопес предимство при 30-40. Григор този път се прояви като добър тактик и в два поредни случая излезе при мрежата, за да провокира рискови удари на испанеца, които той сбърка. Скъсеният (и много красив) ретур почти с гръб към мрежата на Лопес пак му осигури дивиденти за втори брейк-бол, а след това Димитров сбърка лесно воле и допусна пробив.

2:5 – Лопес продължи да играе на изключително равнище и не изпусна инициативата.

2:6 – Дълбоките ретури на испанеца пак водиха до грешки от бекхенд на Григор и българинът трябваше да отразява два мач-бола. Топка в аут на хасковлията осигури усмивка на лицето на Лопес и сложи край на спора.

Оферта bet365 информира, можете да спечелите още до 50% от Вашите множествени залози преди мач в bet365 с чудесния Бонус за тенис. Прочетете условията, които важат за спечелване на бонуса на страницата на bet365. Гледайте На Живо Тенис мачове от всички краища на света с Bet365 Livescore.

Следвайте всички залози и прогнози за Тенис само по bet365.Още по-лесно е с новото приложение на Bet365 Livescore – 365Scores. Приложението позволява да изберете Вашите любими екипи и лиги, за да създадете Ваш собствен Спортен канал, включително всички резултати, позиции, спортни новини, съобщения, трансфери и важни събития. Всичко на едно място, а преживяването е уникално. Livescore приложението на 365Scores покрива хиляди различни лиги и спортове по света: Висша Лига, Бундеслига, Серия A, Ла Лига, Шампионска лига, Евро 2016, Открито първенство по тенис на Австралия, Уимбълдън, NFL и много други.