Боян Йорданов: Съжалявам, че миналата година не играх пред феновете на Левски

Боян Йорданов е един от символите на „Левски” през последните над 10 години. Емблематичният левичар е извеждал „сините” до върха в България преди да поеме към чужбина. Миналата година диагоналът се завърна за кратко в родния клуб, за да му помогне да запази мястото си в елита. Всъщност поставянето на основите на сегашния отбор започна именно с началната подкрепа на Йорданов, Андрей Жеков, Методи Ананиев, Ивайло Лалов и Венцислав Рагин.

През есента Боян се завърна в Гърция и се представя страхотно с екипа на Кифисиас. Той записа рекорд за сезона с 47 точки в един мач и към момента води при реализаторите в европейските клубни първенства. Бившият национал следи новините около Левски София и очаква с интерес дербито срещу ЦСКА на 22 февруари.

– Боян, как се чувстваш в Гърция?
– Здрав съм, което е най-важното. Надявам се да стигнем възможно най-далече с отбора.

– Миналата година се завърна за няколко месеца в Левски София, следиш ли какво се случва около отбора?
– Да, разбира се. Отборът играе добре и все повече фенове го подкрепят. Това е единственото, за което съжалявам малко от завръщането ми. Миналата година играехме в зала „Христо Ботев” и имаше забрана да се допускат зрители заради някакъв проблем с едната трибуна. Винаги съм обичал да играя пред голяма публика, защото атмосферата, която създават феновете те зарежда.

– На 22 февруари обаче Левски София ще приеме ЦСКА в „Арена Армеец”. Това домакинство ще придаде ли допълнителен блясък на дербито?
– Със сигурност. Искрено се надявам да се напълни залата и очаквам двете агитки да създадат невероятна атмосфера. Разбира се, всички трябва да знаят, че това е просто спорт и за да има още много такива мачове, е изключително важно да няма инциденти и ексцесии. Животът е по-важен от всичко.

– В Гърция феновете също са много емоционални…
– Определено. Участвал съм в много дербита между Олимпиакос и Панатинайкос и често са ни прекратявали мачовете. За голямо съжаление се случваха сериозни инциденти и преди няколко години от федерацията решиха мачовете да се играят само пред домакинска публика. Надявам се в България да не се стига до подобни мерки.

– Спомняш ли си първото дерби срещу ЦСКА?
– О, то е било още при пионерите. Играл съм срещу тях във всички възрастови групи, тези мачове винаги бяха по-специални. Аз съм левскар от дете, още преди да започна да играя волейбол и за мен си имаше допълнителна мотивация.

– Имаше ли закачки с играчите на противниковия отбор?
– Разбира се, бих го нарекъл по-скоро закани, но всичко се решаваше само на игрището. В годините, когато бях състезател на Левски, отборът ни беше по-силен от този на ЦСКА и рядко се е случвало да ни бият.

– Каква е прогнозата ти за мача на 22 февруари?
– Силно се надявам Левски София да спечели, но като цяло никога не съм обичал да давам прогнози. ЦСКА имат по-опитни състезатели и по-дълга пейка, което ги прави фаворит до известна степен. Левски София обаче играят с голям хъс и явно неслучайно бяха на косъм от това да бият ЦСКА като гости. Все пак ще дам прогноза 3:2 за „сините”.